Column: BESTE HERO

Geplaatst op: vrijdag 23 maart 2012

En nu zit je alleen. Eén blauw zeteltje in de Tweede Kamer. De voorzitter die je aanspreekt als “Groep Brinkman” of als “het lid Brinkman”. Op de achterste bank één stoeltje voor je assistent. Dat wordt vechten want wie moet zijn stoeltje gaan afstaan voor jouw medewerker? Je hebt recht op 1/24 deel van het budget van de PVV, ik hoop dat je dat ook zonder al teveel moeite meekrijgt. 

Zorg dat je zo snel mogelijk 5 opblaaspoppen aanschaft die als twee druppels op je lijken. 

Zet die achter de tafels voor de sprekers die er bij alle debatten in de verschillende zalen staan. De poppen zullen natuurlijk niets zeggen, maar dat is ook niet zo belangrijk want er wordt toch niet naar je geluisterd. Je kunt dan echter nooit het verwijt krijgen dat je niet tegelijkertijd bij 6 debatten zat. 

Trek je niets aan van de vijandigheid van je oud partijgenoten. Ik zag hun gezichten de afgelopen dagen en ik denk niet dat ze je hartelijk zullen bejegenen. 

Laat je ook niet afleiden door laag bij de grondse opmerkingen als je bij de interruptiemicrofoon staat. En bereid je erop voor dat deze vooral komen van collega Kamerleden die zichzelf zeer genuanceerd vinden. 

Zorg ervoor dat je op tijd spreektijd reserveert voor debatten, anders kom je altijd als laatste aan de beurt om te spreken. Tegen die tijd zitten de journalisten allang aan de borrel in Nieuwspoort. 

Ga ervan uit dat je het bij het het kiezen van onderwerpen voor begrotingsdebatten altijd fout doet. Immers als je er bijvoorbeeld drie kiest heb je geen diepgang en als je er één kiest ben je een one-issue partij. 

Kortom een welgemeend advies: zorg dat je fractie een veilige basis voor je is en geniet van alle goede zorgen en de professionele ondersteuning van het uitvoerende personeel in de Kamer. 

En tot slot: blijf lachen!

HEEL VEEL SUCCES! 

 

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact