Column: BEZUINIGINGVOORSTEL (08-03-2012)

Geplaatst op: dinsdag 13 maart 2012

Een klein jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf. Een van de dingen die ik doe is de belangenbehartiging van ondernemers die op de één of andere manier in de knel komen door de overheid. In de meeste gevallen is dat de gemeente.
Vaak zijn dat ondernemers uit het Midden en Kleinbedrijf. Mensen die door keihard te werken een eigen zaak hebben opgebouwd en daar (goed) van kunnen leven. Ze betalen op tijd hun belasting, houden zich aan de wetten en regels en willen ondernemen.
Je zou denken dat dat mensen zijn die gekoesterd worden door de ambtenaren en de bestuurders van hun eigen gemeente.
Het tegendeel is echter (te) vaak het geval, regelmatig is er sprake van regelrechte tegenwerking. Bijvoorbeeld van een bakker, die al 10 jaar probeert om zijn bakkerij uit te breiden. Er zijn al tien rechtszaken geweest, waarvan hij er 8(!) heeft gewonnen. De twee, die hij heeft verloren, zijn in Hoger Beroep “rechtgezet”. Tot aan de Raad van State heeft hij gelijk gekregen, doch de gemeente procedeert maar door. Van onze centen welteverstaan, terwijl de ondernemer zelf alle kosten moet dragen. Hij is nu bijna failliet.

Andere ondernemers lopen aan tegen schaamteloos lange overschrijdingen van wettelijke termijnen door gemeenten en leven daardoor jarenlang in onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf, worden door de machteloosheid die ze ervaren overspannen en vaak ontstaan er huwelijksproblemen. Als ze bij hun gemeente aankloppen, krijgen ze vaak te horen dat als ze het niet met de procedure eens zijn, ze maar een advocaat moeten nemen en een proces moeten beginnen. Makkelijk gezegd door de gemeente, die immers veel meer geld tot haar beschikking heeft dan de ondernemer.
Daarom een bezuinigingsvoorstel voor de heren in het Catshuis: verbied gemeenten juridische procedures te voeren tegen burgers. Het zal geen miljarden opleveren, maar het scheelt enorm veel ergernis en en alle beetjes helpen tenslotte.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact