Column: CAMPING MALIEVELD

Geplaatst op: donderdag 1 maart 2012

Van de week reden mijn man en ik met ons achtjarige nichtje langs het Malieveld (een heel groot grasveld) in Den Haag. Daar in de hoek is een camping gekomen, riep ze verbaasd uit. Mijn man en ik lachten en vertelden haar dat het geen camping was, maar een Occupy-kamp. Oh, wat doen die mensen daar, vroeg ze. Wij keken elkaar aan en zeiden: ja eigenlijk niet veel. Ze zitten voor hun tenten, gebruiken drugs en drinken bier en iedere keer als de burgemeester ze weg wil hebben, spannen ze een rechtszaak aan.
Hebben ze het niet koud, vroeg ze. Nee hoor, ze hebben kachels en dikke dekens. Hebben ze altijd vakantie? Hoe krijgen ze dan geld? Mogen wij hier ook kamperen? Nee? Waarom niet? Waarom zij wel?

We brachten het gesprek maar op een ander onderwerp want hoe moesten we haar antwoorden op al die vragen en hoe moesten we gaan uitleggen dat het kamp weer uitgebreid mag worden met nieuwe tenten. Dat politieagenten niet op het terrein mogen komen en dat burgemeester van Aartsen van Den Haag zich moet laten uitmaken voor fascist.

En, tot slot, als klap op de vuurpijl dat ambtenaren van de gemeente Den Haag gaan onderhandelen met de Occupiers (=Bezetters) om het Malieveld beschikbaar te krijgen voor de jaarlijkse City-Pier-City loop. In 1975 werd die loop voor het eerst georganiseerd en ook dit jaar op 11 maart staat hij weer gepland. 32000 Lopers zullen er aan deelnemen.

Mijn voorspelling van de resultaten van de onderhandelingen?
De CityPierCity loop gaat door en in ruil daarvoor opent de Burgemeester van Den Haag op 21 juni, tijdens een feestelijke bijeenkomst “Camping Malieveld”. Daar staan 200 stacaravans opgesteld met eigen sanitair, waar de voormalige bewoners van het Occupy-kamp reeds zijn ingetrokken.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact