Column: De Voedselbank

Geplaatst op: donderdag 8 december 2011

Een paar jaar geleden ben ik eens benaderd door een mevrouw met de vraag of ik mee wilde gaan naar een voedselbank. Ze was moeder van twee dochters en zat in de financiële problemen na de echtscheiding van haar man, die hele grote schulden bleek te hebben gemaakt. Gezamenlijk gingen we er naar toe.  De moeder had er een dubbel gevoel  bij: vreugde om het voedsel dat ze kon halen maar ook een ongemakkelijk gevoel van schaamte.  Ik herinner mij de goedwillende vrijwilligers en de kratten met voedsel.

Vanmorgen hoorde ik dat er steeds minder voedsel wordt gebracht bij de voedselbanken, maar dat er wel steeds meer mensen voedsel komen halen. Dat is dus een probleem.

Nou ben ik geen SP-er die meteen roept dat het Kabinet actie moet ondernemen of dat er gebruik moet worden gemaakt van Europese subsidies. Ik moet er niet aan denken. Dat betekent dat er ambtenaren in dienst moeten worden genomen om regeltjes te maken. Dat de mensen die gebruik willen maken van een voedselbank 10 formulieren moeten invullen en dat er bij iedere voedselbank twee ambtenaren worden aangesteld om de gang van zaken en elkaar te controleren. Voor al dat geld kun je heel veel mensen aan voedsel helpen.

Laten we zelf de handen eens uit de mouwen steken. Breng bijvoorbeeld je kerstpakket, waar je toch meer dan de helft niet van gebruikt  even langs bij de dichtstbijzijnde voedselbank. Of maak zelf een pakketje met( houdbare)spullen. Ik krijg, als zelfstandig ondernemer geen kerstpakket van mijn baas, ik ga dus zelf een pakketje samenstellen en brengen. Lekkernijen  voor de Kerst kun je het best tussen 19 en 22 december  inleveren.  Aangezien ik er in ieder geval een kerstkrans bij wil doen ga ik dus in die periode. 

Alle beetjes helpen. Doe je ook mee?

(zie voor de dichtstbijzijnde voedselbank: www.voedselbanken.nl

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact