Column: EEN TYPISCH POLDERAKKOORD

Geplaatst op: donderdag 31 mei 2012

Een typisch polderakkoord is een overeenkomst tussen politieke partijen waar iedere ondertekenaar een eigen invulling aan geeft en waar hij het liefst zo snel mogelijk vanaf wil.

Een voorbeeld van zo’n overeenkomst is het Kunduz-, of moet ik zeggen Lenteakkoord.

Ik weet niet hoe u naar de gang van zaken in de politiek kijkt, maar ik word er tamelijk moedeloos van.

Na zeven weken “praten zonder resultaat” is er na twee dagen onderhandelen, onder leiding van de minister van Financiën Jan-Kees de Jager ineens een akkoord.

VVD, CDA, D’66, GroenLinks en de Christen Unie zijn juichend, de Haagse pers ook.

Onze werkende burgers in eerste instantie ook (tenslotte scheelt het miljarden euro’s als we de 3% norm niet overschrijden), tot bleek hoe ze in hun portemonnee gepakt worden door dit akkoord: eigen bijdrage in de zorg met 150 euro verhoogt, diverse reiskostenvergoedingen afgeschaft, BTW tarief omhoog, allerlei accijnzen omhoog etc.etc.

De werkende burgers zijn de dupe, terwijl linkse hobby’s weer gesubsidieerd worden, de overheid niet kleiner wordt terwijl we nog steeds één van de grootste betalers zijn aan de EU en kritiekloos geld blijven overmaken aan ontwikkelingslanden.

Een akkoord waar links-Nederland zijn vingers bij aflikt!

De (meer) rechtse partijen (VVD en CDA) zijn inmiddels wakker geschrokken en beseffen dat ze hun kiezers heel erg in de kou hebben laten staan.

Tijd dus voor de in Haagse Kringen zo gebruikelijke politieke draaikonterij waarbij alle partijen zich in bochten wringen om een eigen interpretatie aan het akkoord te geven en niet kunnen wachten tot het 12 september is zodat ze er weer vanaf zijn. De ondertekenaars willen wel allemaal ruim 12 miljard bezuinigen. Aangezien al onze Parlementariërs met vakantie zijn van 6 juli tot 3 september en aansluitend campagneverlof hebben tot 12 september, resteren er nog ongeveer 20 dagen om alle bezuinigingsvoorstellen door de Kamer te loodsen. Ik verzeker u, met al die draaikonterij gaat dat echt niet lukken.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk