Column: Excuses

Geplaatst op: maandag 16 januari 2012

Excuus aan de Joden vanwege het lakse gedrag van onze voorouders. Excuus aan de Molukkers vanwege nalatigheid van onze voorouders. Excuus aan onze voormalige koloniën vanwege de slavenhandel van onze voorouders. 

Eigenlijk heb ik er genoeg van dat er steeds weer excuses gemaakt worden over het handelen of het nalaten van mijn voorouders.  Als je excuses maakt moet dat geloofwaardig zijn. En excuses voor gebeurtenissen die (heel lang) geleden hebben plaatsgevonden, zijn dat naar mijn mening niet.

Ten eerste niet omdat gebeurtenissen uit het verleden in de context van die tijd moeten worden beoordeeld en ten tweede niet, omdat eventuele schade met een excuus toch allang niet meer te herstellen is.

Als dit kabinet geloofwaardige excuses wil aanbieden, laat het dan eens denken aan: 

- Al die kinderen die, zonder dat ze het weten, gekleed of ongekleed op foute sites te vinden zijn en verbiedt meteen de pedopartij.

- Al die hulpverleners die uitgescholden en bedreigd worden, terwijl zij juist proberen te helpen en zorg ervoor dat ze veilig aangifte kunnen doen van deze criminele daden. 

- Al die politieagenten die zich niet mogen verweren als ze midden in hun gezicht geslagen worden, omdat dat een “normaal arbeidsrisico” zou zijn en zorg dat de daders hiervan opgesloten worden in plaats van een taakstraf te eisen.

- Al die kleine en middelgrote ondernemingen die nu failliet gaan, omdat ze geen krediet krijgen van de banken en regel dat in ieder geval de door  “ons” overeind gehouden banken die kredieten wél verstrekken. 

Excuses aanbieden en het probleem oplossen is namelijk wel geloofwaardig. Excuses aanbieden voor een situatie die niet meer te verbeteren is, is gewoon symboolpolitiek. 

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact