Column: HANDEN SCHUDDEN HOORT (13-04-2012)

Geplaatst op: vrijdag 13 april 2012

 

In 2006 werd de orthodoxe moslim Mohamed Faizel Ali Enait (1974) door de gemeente Rotterdam afgewezen voor de functie van klantmanager bij de Sociale Dienst. Reden was dat hij weigerde vrouwen een hand te schudden. 

Enait stapte naar de Commissie Gelijke Behandeling en kreeg daar (natuurlijk) gelijk. De Commissie vond dat de Sociale Dienst andere manieren had moeten onderzoeken om mensen respectvol te begroeten en gaf hem de raad om mannen ook maar geen hand meer te geven. Dan zou hij immers mannen en vrouwen gelijk behandelen….. 

Hij sleepte daarop de Gemeente Rotterdam voor de rechter die oordeelde dat Enait ongelijk had. De gemeente Rotterdam had hem terecht de functie geweigerd op basis van het argument dat een gemeente neutraliteit hoort uit te stralen. 

Vlak na die uitspraak (2008) debatteerde ik met Enait bij Knevel en van de Brink, een toenmalig actualiteitenprogramma. Hij sprak van een “boerenvonnis” en oordeelde dat “de rechter uit één of ander boerengat was gekropen”. Ik heb net nog even schaterlachend zitten kijken naar alle onzin die hij daar nog meer vertelde. 

Enait startte een volgende procedure bij het Hof in Den Haag. Doch ook daar kreeg hij eergisteren ongelijk. Het hof vond onder andere dat indien een klantmanager van een gemeente weigert de klant (man of vrouw) de hand te schudden dit door veel mensen in Nederland als kwetsend en beledigend. wordt ervaren. De “discriminatie” van Enait door de gemeente is objectief gerechtvaardigd, zo oordeelde het Hof. 

Enait zal nu vast zoals hij eerder aankondigde naar de “Europese Commissie voor de Rechten van de Mens” stappen. 

Ik ben benieuwd wat die Commissie van deze zaak zal vinden. 

Voor wat betreft de uitspraken van onze Nederlandse rechter: eindelijk een paar rechters die begrijpen dat handen schudden gewoon bij de Nederlandse cultuur hoort. 

En de Commissie Gelijke Behandeling? Afschaffen! 

 

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact