Column: IN DE KLAUWEN VAN DE GEMEENTE (13-06-2012)

Geplaatst op: donderdag 14 juni 2012

Ongeveer een jaar gelden ben ik gestart met mijn eigen bedrijf, waarin ik me vooral richt op het adviseren van ondernemers die in de knel (dreigen) te komen door het niet of slecht functioneren van de overheid. In het algemeen gaat het dan om kleine en middelgrote bedrijven aan de ene kant en de gemeentelijke overheid aan de andere kant. Intussen heb ik aardig zicht gekregen op de ambtelijke en bestuurlijke kwaliteit in meerdere gemeenten.

Ik kan u verzekeren die is vaak bedroevend. Regelmatig word ik geconfronteerd met de arrogante en pedante houding van ambtenaren, burgemeesters en wethouders.

Dat begint al met het niet beantwoorden van mail of het niet terugbellen terwijl dat wel is toegezegd. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar als je als ondernemer afhankelijk bent van een gemeente voor een vergunning om een bedrijf te starten of je bedrijf uit te breiden dan levert dat flink wat stress op. Als ondernemer ben je helemaal de pineut als je te maken hebt met bijvoorbeeld een wethouder die een hekel aan je heeft en je met opzet aan het lijntje houdt. Antwoorden van de gemeente blijven dan maanden uit, op herhaalde verzoeken wordt niet gereageerd maar als je als ondernemer één dag te laat bent met je reactie wordt je brief niet meer in behandeling genomen. Dat briefje komt vaak wél heel snel….

Een volgende mogelijkheid is dat een gemeente een contract met een ondernemer afsluit, de ondernemer vervolgens begint met de voorbereidingen voor het werk en de gemeente, een paar dagen voor het daadwerkelijke begin van het werk, het contract ongeldig verklaart. Vaak zie je dan dat ondernemers geen advocaat in de arm durven te nemen uit angst dat ze nooit meer een opdracht van de betreffende gemeente zullen krijgen.

Gevangen dus in de klauwen van de gemeentelijke macht.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk