Column: in de klauwen van de gemeente II

Geplaatst op: donderdag 21 juni 2012

In mijn column van vorige week beschreef ik een paar voorbeelden van ondernemers die de overheid hebben leren kennen als een (zeer) onbetrouwbare partner. Uit alle mail die ik ontving, merkte ik uw betrokkenheid bij dit onderwerp. Daarom nu nog een paar praktijkvoorbeelden.

Wat te denken van de ambtenaar die een voorstel van een ondernemer op het gebied van ruimtelijke ordening kleineert en meteen van tafel veegt met de opmerking dat de betrokkene een onjuiste voorstelling van zaken geeft. De kavel van de man zou een andere omvang hebben en anders ingericht zijn. Toen de persoon in kwestie de ambtenaar erop wees dat hij zich baseerde op een verkeerde tekening, volgde er geen excuus maar de opmerking: “wat u wil kan toch niet”.

En dan die ondernemer die een vergunning aanvraagt bij een gemeente. Alvorens dat te doen laat hij zich adviseren door deskundigen die zeggen dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat hij de betreffende vergunning niet zal krijgen.

Nadat hij het verzoek aan de gemeente heeft gedaan, laat hij zich kritisch uit over een wethouder van diezelfde gemeente. Deze gaat daarop dwarsliggen en de vergunning wordt geweigerd. Betrokkene gaat in bezwaar. Dat wordt afgewezen. Daarop stapt de ondernemer naar de rechter waar hij gelijk krijgt. Dan gaat de gemeente twaalf jaar lang procederen waarbij ze iedere keer in het ongelijk wordt gesteld. De man betaalt zich (letterlijk) arm aan advocaatkosten. De vergunning wordt verleend. Gelukkig voor betrokkene is er in de betreffende periode een nieuwe burgemeester aangetreden die erkent dat “zijn” gemeente veel ellende heeft aangericht in het leven van betrokkene, zowel zakelijk als privé. Hij vraagt de ondernemer de geleden schade op papier te zetten.

Dat is inmiddels gebeurd. De ondernemer hoopt dat hij binnenkort uit de klauwen van de gemeente bevrijd zal zijn.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk