Column: IN DE KOU STAAN

Geplaatst op: donderdag 24 mei 2012

Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd voor een boottocht voor de nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld.

Ik sprak de vader en een zus van Cornelis Speksnijder, die werd doodgeschoten in de levensmiddelenzaak van de familie. Hoewel de vader de dader herkende, bleek dat niet voldoende bewijs om hem te arresteren. De winkel, het levenswerk van vader en moeder is inmiddels opgedoekt omdat de opvolger is vermoord.

Ik sprak de moeder van een vrouw (mama van drie jonge kinderen) die werd vermoord door haar man. Hij was leraar en een relatie begonnen met een ex-leerlinge dus zijn vrouw moest uit de weg worden geruimd. Het ene na het andere trieste en soms zelfs bizarre verhaal over vermoorde familieleden werd me verteld.

Verdriet, machteloosheid en woede werden me overgebracht. Verdriet om het verlies van een kind, zo intens dat mensen zich maanden soms zelfs jaren afzonderden in hun eigen wereld waarin een grote, niet te bevatten leegte was ontstaan.

Machteloosheid omdat iemand zomaar heeft beslist over het leven van een dierbare. Maar ook machteloosheid tegen de bureaucratie van de instanties. Bijvoorbeeld naar het Openbaar Ministerie die de nabestaanden niet inlicht als de dader met verlof mag of vrijkomt. Of tegen het Schadefonds Geweldsmisdrijven waar binnen 3 jaar na de gepleegde moord de claim wegens materiële en/of immateriële schade moet zijn ingediend. Anders wordt er niet meer uitgekeerd.

Onbeschrijfelijke woede tegen de dader die het gemis van een dierbare op zijn geweten heeft, maar daarnaast ook de levens van de nabestaanden heeft getekend en soms zelfs verwoest. Daarnaast ook woede om het feit dat ze niet gehoord zijn door de rechter en om de hoogte van de straf. “Hij loopt over 6 jaar alweer op straat terwijl wij levenslang hebben”.

Wederom vraag ik me af waarom de daders zo gepamperd worden in ons rechtssysteem en slachtoffers en nabestaanden zo in de kou staan.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk