Column: KLEIN NEDERLAND IN DE ZON.

Geplaatst op: vrijdag 16 maart 2012

Ik heb in mijn leven veel landen bezocht in allerlei delen van de wereld. Overal ben ik Nederlanders tegengekomen die voor zichzelf en hun gezin een bestaan in die landen hadden opgebouwd.Vooral veel ondernemers hebben dat gedaan. Een mooi voorbeeld is Kenia, waar ik Nederlandse bloementelers heb ontmoet die daar, naast een groot meer hun kwekerijen runden. Een ander voorbeeld is een schoonmaakbedrijf in Dubai geleid door een Amsterdamse vrouw.

Laatst ervaarde ik het Nederlandse ondernemerschap ook in Spanje, in Alicante en omgeving aan de Costa Blanca.
Ik was daar omdat ik was uitgenodigd om te komen spreken bij de VNO/CB, de Vereniging van Nederlandse Ondernemers aan de Costa Blanca. Voorzitter is Jaap, een gepensioneerde ondernemer en medeoprichters zijn Jennifer en Simone, twee vriendinnen van me die daar ook een eigen bedrijf zijn gestart. Bij hen logeerde ik. Mijn ogen heb ik daar uitgekeken. We haalden vlees bij de Nederlandse slager en brood bij de Nederlandse bakker. Op terrasjes kregen we een menukaart in de Nederlandse taal waarop allerlei Nederlandse gerechten stonden vermeld. Nederlandse artsen opereren er in de ziekenhuizen. Je kunt je oude dag slijten in Nederlandse verzorgingstehuizen en Nederlandse makelaars helpen je als je een huis wilt kopen. Als je je verveelt kun je Nederlandse boeken kopen in een boekhandel waar je natuurlijk door Nederlanders wordt geholpen.

Behalve het bruisende Nederlandse ondernemerschap zijn er daar natuurlijk ook Nederlanders die genieten van hun welverdiende pensioen. Rustig schuifelen zij in het heerlijke zonnetje over de boulevard.

Hoewel de  meeste Nederlandse ondernemers aan de Costa Blanca niet zijn geïntegreerd in de Spaanse samenleving leveren zij wel een bijdrage aan de Spaanse economie, want er wordt er door hen geld verdiend, er wordt door hen geld uitgegeven en zij betalen wél belasting.
Klein Nederland in de zon, er zijn slechtere plekken om te verblijven.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact