Column: ORANJE!

Geplaatst op: donderdag 7 juni 2012

Aanstaande zaterdag speelt Oranje haar eerste echte wedstrijd voor de Europese titel. Als supporter van het Nederlands Elftal verheug ik me er nu al op. En ik ben niet de enige, ons land komt langzamerhand op oranjestoom.

Kinderen staan achter dranghekken bij Albert Heijn om voetbalplaatjes te bemachtigen. De oranje jurkjes, shirts en hoeden vliegen de winkel uit. De eerste auto’s met oranje attributen verschijnen op de weg. Straten zijn, door te laag opgehangen oranjeslingers niet meer te bereiken voor vuilniswagens. Supporters die de wedstrijd in levende lijve willen aanschouwen, maken zich klaar om af te reizen naar het stadion in Charkov. De Oranje camping is er helemaal klaar voor. Er is nog geen wedstrijd gespeeld maar iedere avond worden er al programma’s volgepraat door (zelfbenoemde) voetbaldeskundigen. Ongelofelijk. Er wordt weleens gezegd dat vrouwen veel praten, maar deze mannen kunnen er ook wat van….

Onze nationale voetbalhelden zijn intussen uitgezwaaid door vrouw en kinderen op weg gegaan naar Polen. We zagen ze in de bus stappen, we zagen ze uit de bus stappen. We hadden allemaal medelijden met de grieperige Bert van Marwijk en we leven mee met iedere voetballer die dreigt geblesseerd te raken. Intussen is bekend geworden dat Damik Skomina de eerste wedstrijd tegen Denemarken gaat fluiten dus we hebben tijd genoeg om hem te becommentariëren. Heerlijk ik geniet van al die langzaam opkomende oranjekoorts en ben ook langzamerhand begonnen om mijn eigen huis oranje te kleuren.

Allemaal positieve berichten met als gevolg een positieve sfeer in ons land.

Dat straalde ook af van de beslissing van burgemeester van der Laan om het Nederlands Elftal alleen maar te huldigen als ze de eerste plaats halen in het Europese Kampioenschap. Een betere aansporing om kampioen te worden, is toch niet denkbaar?

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk