Column: Voorlezen

Geplaatst op: vrijdag 20 januari 2012

Gisteren ben ik “voorleeskampioen” geworden op een school in Oosterheem, een wijk van Zoetermeer. Het was de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen. (18 t/m 28 januari)

Ook de burgemeester, Jan Waayer en Jan Smit waren aanwezig.
Ja, dé Jan Smit. De hele school stond op z’n kop. De kinderen van groep 1 en 2 waar hij voor zou gaan lezen zaten met gespannen witte gezichtjes te wachten, gezeten op een aantal matrassen. Jan kwam binnen, ging zitten, trok zijn schoenen uit en het ijs was gebroken.

Ik werd verwacht in de groepen 5 en 6. Iedere keer ongeveer 25 kinderen in een kring op hun stoeltjes. Ik las voor uit “een man in de wolken” en uit “meester Jaap”. Daarna was het tijd voor de vragen. Heerlijk om te horen wat er in die kinderkoppies omgaat of wat er door de ouders is ingestopt.
De eerste vraag was of ik het zusje ben van “juffrouw Frieda”, een lerares op hun school. Ja, dat ben ik inderdaad, zij heeft me ook gevraagd om voor te lezen.
Een volgende vraag ging over mijn ministerschap. Een jongetje van allochtone herkomst vroeg me waarom sommige mensen bang voor me waren toen ik minister was. Ik vertelde hem over mijn  strenge terugkeerbeleid: “als de rechter tegen een vreemdeling heeft gezegd dat hij hier niet mag blijven moet hij terug naar het land waar hij vandaan komt”. Na vragen over mijn lievelingskleur en lievelingseten kwam de vraag wat ik van Geert Wilders vind.
Een mooi jongetje vroeg me of ik een dochter had. Toen ik hem antwoordde “ja, maar ze is te oud voor jou”, schaterde de hele groep het uit. Hij zelf ook trouwens.
De leukste vraag kwam van een meisje die me zachtjes vroeg:” Ik zag een filmpje en daarin zeiden ze dat u een vent bent en de enige met ballen, waarom is dat”.

Heerlijk, die kinderen!

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact