Column: Zijn ondernemers voorbereid op een ramp?

Geplaatst op: donderdag 24 november 2011

Gisteren was ik op een bijeenkomst waarin deze vraag centraal stond:
Er werden een aantal interessante voorbeelden besproken: 

Voorbeeld1: Een computervirus, dat zich razendsnel verspreidt over alle bedrijven in ons land met als gevolg dat datasystemen onleesbaar worden. Als bedrijven een goede back up hebben, is er niets aan de hand, maar uit onderzoek is gebleken dat 54% van de ondernemingen niet voorbereid is op deze situatie. Dan vallen productiebedrijven dus stil, kunnen financiële instellingen geen geldtransacties meer doen en gaan ICT bedrijven plat. Schadeposten zijn onder andere;
- verlies aan productiviteit van de medewerkers: 43%
- omzetverlies 28%

Bedrijven blijken trouwens, ook zonder ramp, heel slecht voorbereid te zijn op verlies van data. Op dit moment zijn de drie meest voorkomende oorzaken van data verlies:
Disfunctioneren van hardware: 61%
Uitvallen van stroom: 42%
Falen van software: 35%
Ook zonder een ramp is de situatie rampzalig!

Voorbeeld II: Na de natuurrampen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan in alle delen van de wereld, dreigt er nu één in Nederland en wel een grote overstroming.  Overheid en bedrijven halen alle rampenplannen uit de kast, in de Tweede Kamer worden een paar debatten gevoerd, de Ministerraad vergadert extra en ziekenhuizen organiseren regionale rampenoefeningen. Alle personeelsleden krijgen een taak toebedeeld om schade van de ramp te beperken en zo snel mogelijk erna de gevolgen ervan te herstellen. Twee dagen voor de ramp is iedereen goed voorbereid. Maar dan, zo is uit onderzoek gebleken, kiest de helft van alle medewerkers, ondanks alle rampenoefeningen, toch voor hun eigen gezin en vertrekt alsnog naar veiliger plaatsen. Paniek bij de achterblijvers, ineens moet met 50% van de mensen minimaal 100% van het werk worden verricht. 

Dat is pas een rampenscenario! Zeg eens eerlijk, wat gaat u doen?

Bronnen: EMC en hoogleraar Eelco Dijkstra.

Terug naar het nieuws overzicht
Nieuws van Rita Verdonk

Direct contact